vineri, 18 aprilie 2014

Jocuri la educație fizică sau activități sportive

Perechi de pesti

Vârsta jucătorilor- De la 6 ani in sus
Durata: 10 -15  minute
Numărul copiilor- Jocul se joacă cu de la 6 jucatori in sus. Este un joc potrivit si pentru un grup mai mare de jucatori.
Obiective- Amuzament, Dezvolta atentia si reactia la stimuli, Miscare
Spaţiul de joacă- în interior sau exterior
Materiale necesare-  Nu sunt necesare
Pregătirea jocului- Le spunem participantilor regulile de joc cat mai clar.

Cum se joaca " 
Perechi de pesti"
Se împart jucatorii în perechi. Se da fiecarei pereche un nume de peste. Dupa aceea perechile se despart si se grupeaza, formand doua cercuri (iaz, elesteu). Intr-o parte si in cealalta a spatiului de joaca, tinându-se de mâini. Un jucator care nu are pereche sau animatorul va sta în spatiul dintre cercuri. Cand incepe jocul, acesta va striga numele unui peste. Cei doi jucatori care reprezinta perechea cu numele acestui peste vor alerga catre cercurile opuse, pentru a-si schimba locurile intre ei. Jucatorul din mijlocul cercului va încerca in acest timp sa prinda unul dintre acesti parteneri. Daca este prins, pestele va ramane in mijlocul spatiului de joaca si va striga in continuare un nume nou.  Pozitia sa din cerc, va fi luata de jucatorul din mijloc, care l-a prins. Jocul continua cateva runde.

Scapa de atingerea mingii

Vârsta jucătorilor- De la 8 ani in sus
Durata: 10 -15  minute
Numărul copiilor- Jocul se joacă cu de la 8 jucatori in sus. Este un joc potrivit si pentru un grup mai mare de jucatori.
Obiective- Amuzament, Dezvoltarea dexteritatii membrelor. Miscare. Dezvoltarea atentiei si reactiei la stimuli.
Spaţiul de joacă- în interior sau exterior
Materiale necesare- O minge.
Pregătirea jocului- Le spunem participantilor regulile de joc cat mai clar.

Cum se joaca " Scapa de atingerea mingii"
Se împarte grupul în doua echipe. Echipa A formeaza un cerc în jurul echipei B. Echipei A îi este data mingea. La semnal, echipa A trebuie sa arunce mingea în echipa B, încercând sa-i loveasca mai jos de mijloc pe membrii acesteea. Echipa B se poate feri de lovituri miscându-se, fugind in interiorul cercului, sarind sau plonjând. Jucatorul care este lovit poate parasi jocul sau se poate alatura echipei A. Animatorul poate cronometra jocul pentru a vedea care echipa a reusit sa-si elimine adversarii mai repede.

Sardinele

Vârsta jucătorilor- De la 3 ani in sus
Durata: 10 -15  minute
Numărul copiilor- Jocul se joacă cu de la 2 jucatori in sus. Este un joc potrivit si pentru un grup mai mare de jucatori.
Obiective- Amuzament, Dezvoltarea abilitatilor de a lucra in echipa, miscare.
Spaţiul de joacă- în interior sau exterior (pe iarba). Spatiul trebuie sa ne permita sa stam pe jos..
Materiale necesare- Nu sunt necesare.
Pregătirea jocului- Le spunem participantilor regulile de joc cat mai clar.

Cum se joaca " Sardinele"
Se alege o linie de final. Se impart jucatorii in echipe daca sunt un grup mai mare.  Acestea trebuie sa se intinda pe jos cu fata la podea, unul lânga altul, foarte aproape unul de celalalt. Se alterneaza jucatorii tineri cu cei batrâni. Cand se da startul jucatorul de la un capat, trebuie sa porneasca si sa ajunga la celalalt capat al coridorului uman, rostogolindu-se. Când jucatorul ajunge la capat, restul coechipierilor vor continua actiunea, pana cand fiecare membru din echipa a ajuns la echipa sa.
Daca e o intrecere, echipa care a terminat prima proba, va castiga

Fratii

Vârsta jucătorilor- De la 6 ani in sus
Durata: 10 -20 de minute
Numărul copiilor- Jocul se joacă cu de la 8 jucători în sus.
Obiective- dezvoltarea atentiei, reactiei la stimuli, jucatorii se distreaza
Spaţiul de joacă- in interior sau exterior
Materiale necesare- Nu sunt necesare.
Pregătirea jocului- Li se spun regulile de joc cat mai clar.

Cum se joacă "Fratii"
Jucatorii sunt impartiti in doua grupe dupa care se vor aseza in doua cercuri concentrice in perechi, fata in fata, tinandu-se de mana. La primul semnal al animatorului (care poate fi realizat cu ajutorul unui sunet sau a unui fluier), perechile isi despart mainile, la al doilea semnal, jucatorii din cercul exterior se roteste la dreapta iar jucatorii din cercul interior se rotesc la stanga. Cand animatorul va striga: "Fratii!", perechile trebuie sa se regaseasca rapid si sa se ia de mana, dupa care sa se aseze jos. Perechea care ramane ultima in picioare, iasa din joc. Castiga perechea ce reuseste sa reziste pana la final. 

Intrecerea -Carul roman

Vârsta jucătorilor- De la 6 ani in sus
Durata: 10 -15 de minute
Numărul copiilor- Jocul se joacă cu de la 3 jucători în sus.
Obiective- dezvoltarea abilitatii de a lucra in echipa,  dexteritatii mainilor, dezvoltarea concentrarii dar si a coordonarii bratelor si a picioarelor.
Spaţiul de joacă- in interior sau exterior
Materiale necesare- sunt necesare bete de  1,5 m lungime.
Pregătirea jocului- Se pregateste spatiu de desfasurare a intrecerii cu linie de pornire si linie de sosire. Li se spun jucatorilor regulile de joc cat mai clar.

Cum se joacă "Intrecerea -Carul roman"
Jucatorii sunt impartiti in grupe de cate trei. Mai intai vor forma "Carul roman" doi vor fi calutii (se vor aseza ca si al roaba doar ca de aceasta data vor sprijini picioarele pe batul de 1,5 m, mainile pe jos, iar cel de-al treilea jucator va sustine batul cu ambele maini. La start carele se aliniaza la linia de start. Acestea vor trebui sa realizeze un traseu dus-intors fara ca jucatorii ce sunt caii sa puna picioarele pe jos. Castiga echipa a carui car  ajunge primul la final.

Intrecerea prin tunel

Vârsta jucătorilor- De la 4 ani in sus
Durata: 10 -15 de minute
Numărul copiilor- Jocul se joacă cu de la 10 jucători în sus.
Obiective- dezvoltarea abilitatii de a lucra in echipa,  dexteritatii mainilor, dezvoltarea concentrarii dar si a coordonarii bratelor si a picioarelor.
Spaţiul de joacă- in interior sau exterior
Materiale necesare- nu sunt necesare 
Pregătirea jocului- Se pregateste spatiu de desfasurare a intrecerii cu linie de pornire si linie de sosire. Li se spun jucatorilor regulile de joc cat mai clar.

Cum se joacă "Intrecerea prin tunel"
Copiii sunt impartiti in doua echipe egale ca si numar. Fiecare echipa contruieste un cerc cu diametrul de 1 m (fie il deseneaza pe nisip sau pe pamant cu bat, fie se deseneaza cu creta pe beton sau se face cercul cu ajutorul unor pietre sau a unor conuri atunci cand suntem in natura). La distanta de cel putin 3 metri de cerc fiecare echipa se aseaza in sir indian, unul in spatele celuilalt, cu mainile pe umerii jucatorului din fata si picioarele bine departate. La semnalul animatorului, ultimul jucator  din fiecare coloana trece printre picioarele coechipierilor sai, alearga spre cerc, unde  sare in sus cu picioarele apropiate, face un semicerc, reintra printre picioarele coechipierilor  si se intoarce apoi in fruntea coloanei. In momentul in care coechipierul sau s-a instalat in fruntea coloanei, ultimul din rand isi incepe si el turul, parcurgand acelas traseu. Echipa castigatoare este aceea in care toti jucatorii au terminat primii turele dus- intors.

Volei cu baloane

Vârsta jucătorilor- De la 3 ani in sus
Durata: 15 de minute
Numărul copiilor- Jocul se joacă cu de la 2 jucatori in sus.
Obiective- dezvoltarea dexteritatii, atentiei, dezvoltarea abilitatii de a manui mingea, incurajarea copiilor sa faca miscare si sa petreaca timpul impreuna
Spaţiul de joacă- în interior sau exterior, pe iarba, 
Materiale necesare- spatiu fara prea multe denivelari, baloane colorate, (obtional, o pompa pentru umflat baloane), o sfoara sau o esarfa.
Pregătirea jocului- Li se spun jucătorilor regulile de joc cât mai clar. Se leaga o sfoara intre doi copaci sau doi stalpi.

Cum se joacă "Volei cu baloane"  
Jucatorii se impart in doua echipe. La start se loveste balonul peste franghie, pe rand, de fiecare jucator, pasandu-se de la o echipa la cealalta.

Variante de joc 
Baloane in gradina. Cei mici adora baloanele, asa ca daca umflati cateva baloane colorate si le lansati prin gradina pe iarba, acestea vor fii tare incantati minute insir. Fie le aduna pe culori, fie le lanseaza pe un material. Fie, pur si simplu, alearga dupa ele si le prind. 
Nu lasa sa cada balonul. Acesta este un joc simplu cu baloane in care jucatorii lanseaza baloanele in aer si nu au voie sa le lase sa cada si sa atinga pamantul. Fie se joaca cu un singur balon si la cine cade balonul iasa afara din joc. Fie se face o mica competitie in care fiecare jucator are cate un balon pe care trebuie sa-l mentina in aer cat mai mult timp si va castiga cel la care balonul atinge pamantul ultima data.

Podul din scaune

Vârsta jucătorilor- De la 7 ani in sus
Durata: 10 -20 minute
Numărul copiilor- Jocul se joacă cu de la 10  jucatori in sus. E nevoie de un numar par de jucatori pentru acest joc. Este potrivit si pentru grupuri mai mari de jucatori.
Obiective- Spart gheata in grup, amuzament. Dezvoltarea atentiei si a reactiei la stimuli. Munca in echipa
Spaţiul de joacă- în interior sau exterior. Trebuie sa avem spatiu pentru desfasurare.
Materiale necesare- Scaune. Acelasi numar de scaune cati jucatori participa + 2 scaune.
Pregătirea jocului- Le spunem participantilor regulile de joc cat mai clar. Aranjam scaunele in doua siruri fata in fata la o distanta de 1 m. De asemenea, se alege un punct in spatiul de joc unde sa fie linia de oprire.

Cum se joaca " Podul din scaune 
Impartim jucatorii in doua echipe. Acestea se aseaza pe scaune, fiecare pe partea sa de rand. Un scaun va ramane gol la fiecare echipa. La start jucatorul care sta cel mai aproape de scaunul gol trebuie sa-l ridice si sa-l dea persoanei urmatoare din echipa sa care-l da la urmatorul, si tot asa, mai departe, din mana in mana, pana la sfarsitul liniei, cand scaunul ajunge la ultimul membru din echipa.  Acesta il pune jos, sta pe el si ceilalti membrii ai echipei se  muta inainte un loc pe scaun (sa spunem in dreapta daca aceea este directia aleasa de intrecere). Intrecerea se continua prin mutarea scaunului urmator pana la capat si se repeta pana cand  o echipa ajunge prima  la final cu scaunul gol.

Coechipierii trebuie sa stea pe scaun tot timpul. In cazul in care un jucator cade, acesta iasa din joc si iar echipa sa trebuie sa paseze doua scaune. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu