joi, 24 aprilie 2014

Experiment - Eruptie vulcan


Acest proiect este conceput pentru a ajuta pe copiii să înveţe mai multe despre pământ, prin descoperirea practică a ceea ce înseamnă un vulcan. 

Experimentul se face în două etape : În primul rând, ne dăm seama cum se face un vulcan, apoi vom vedea modalităţile distractive prin care o să-l facem să erupă.

Loc de desfăşurare: în sala de clasă; acasă, afară, în curte.

Materiale necesare: ziar; muşama; 1-2 căni de făină, în funcţie de dimensiunea dorită a vulcanului ; 1-2 căni de apă; Un castron de mărime medie; O lingură pentru a amesteca ; Foarfece ; Scoch sau bandă adezivă ; Lipici sau aracet ; Un sac de plastic ; Un creion sau un marker ; O sticlă sau pahar de plastic ; O cutie de carton de mărime medie ; Acuarele ; Pensule ; Pământ, roci, vârfurile de pini sau arbuşti şi orice altceva doriţi să utilizaţi pentru a decora cu vulcan pentru a-l face cât mai realist; Bicarbonat de sodiu; Otet; Colorant alimentar, gelatina sau jeleuri colorate; Praf de copt sau sapun lichid.

În orice sticlă de băutură va funcţiona, dar reţineţi că dimensiunea sticlei va determina înălţimea vulcanului.
Compoziţia din fâină va susţine pe margine vulcanul. Orice vopsea este bună, dar una acrilică pe bază de apă este recomandată pentru a se curăţa uşor.

Paşii pentru a crea un vulcan
Se întind ziare sau o faţă de muşama pe masă sau în locul în care urmează să faci vulcanul  ca să îţi fie mai uşor să cureţi.

1. Ia o cutia de dimensiuni medii şi marchează locul în care doreşti să o tai pentru a vedea în ea.
2. Taie cutia, dar nu arunca părţile tăiate. Aşează sticla de plastic în cutie şi desenează un cerc în jurul său
 
3. Se taie laturile cutie în benzi de aproximativ 1 cm.
4. Acoperă sticla cu un sac de plastic mic şi materialele păstrate din tăierea cartonului.
5. Faceţi o structură de vulcan în jurul sticlei cu benzile de carton care au rămas din cutie. Puteţi folosi capse pentru a ţine benzile împreună, dacă doriţi, dar asiguraţi-vă că nu acoperiţi partea de sus a sticlei. Dacă preferaţi o structură mai puternică, folosiţi sârmuliţă.
6. Se amestecă făina cu apă şi se face o pastă. Ca să fie mai consistentă puneţi puţin lipici. Taie sau rupe câteva zeci de benzi de 1 cm de ziar. Apoi  trece-le prin aracet şi se asează pe structura vulcanului. Dacă are prea mult lipici se adaugă ziar uscat. 
7. Continuaţi până când există mai multe straturi de ziar peste întregul munte şi pe partea de jos a cutiei. Dacă aţi ales o sticlă mai mare, sunt necesare mai multe bucăţi de ziar şi pastă dar atunci când aţi terminat, este timpul să curăţaţi, să lăsaţi vulcanul modelat la uscat. 
8. Pictaţi vulcanul cu diferite culori şi folosiţi diferite lucruri pentru a-l face cât mai realist (de ex. Verde pentru iarba, maro copacii, pietre în partea de jos, cerul albastru, etc. ). Puteţi trece la pasul următor, dacă doriţi, dar ar fi mai bine să lăsaţi prima vopsea să se usuce dacă timpul vă permite.
9. Adauga pietre, resturi de arbuşti, poate chiar căsuţe dintr-un set de monopoli, etc .

Paşii pentru a face un vulcan să erupă:

Există  mai multe variante :
·        Cu bicabonat de sodiu si otet
·        Cu Mentos si Coca Cola
·        Cu sare şi sifon

O să descriem varianta cu bicarbonat de sodiu şi oţet
·        Ai nevoie puţină apă călduţă sau nu, de o ceaşcă de oţet, dacă ai o sticlă mare; 2 linguri de bicarbonat de sodiu, praf de copt şi colorant alimentar roşu.
·        Se pune oţetul şi apa în sticlă (se poate pune şi la început).  Amestecaţi praful de copt cu colorantul pentru a face o pulbere roz, după care se adaugă în sticlă (cu ajutorul unei pâlnii).
·        Gata, vulcanul erupe !
·        (se mai poate agita toată compoziţia într-o sticlă înaite şi apoi trebuie adăugată repede în sticla vulcanului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu